Noduli tiroidieni chisturi tiroidiene

Adenom folicular

Chirurgie generală 30 apr, Nodulii tiroidieni sunt cea mai frecventă patologie a glandei tiroide.

Ultimele comentarii

Nodulii benigni ai glandei tiroide nu malignizează nu se transformă în cancerfapt demonstrat științific. Nodulii benigni ca regula nu necesită tratament și managementul lor se reduce adenom folicular doar simplă supraveghere de laborator și ultrasonografia glandei 1 data pe an.

adenom folicular primele semne ale prostatitei și tratamentul lor

În unele cazuri este necesară o explorare mai amănunțită a acestor noduli, spre exemplu în cazuri de tablou sonografic suspect, noduli activi hormonali sau dimensiuni mai mari de 1 cm în diametru.

Cea mai efectivă și indicată metodă pentru aprecierea tipului și riscurilor acestor adenom folicular este puncția ecoghidată FNA biopsy. În baza rezultatelor obținute la FNA se decide tactica ulterioară de tratament.

adenom folicular agenți patogeni ai prostatitei cronice

Se întâmplă în cazuri de noduli solizi, hipervascularizați cu cantitate mare de eritrocite în materialul puncției sau în caz că sunt prezente careva celule suspecte adenom folicular material, ce nu permit citologului să ia o decizie finală. Se recomandă repetarea puncției. Indicațiile pentru tratament chirurgical: În cazul nodulilor benigni: când dimensiunile nodulilor sunt mari și compresează formațiunile anatomice adiacente cervicale traheea, esofagul și prezintă simptome respective: dispnee, senzație de sufocare, disfagie; defect cosmetic, care deranjează pacientul; nodul activ producător de hormoni.

 1. Aua prostate cancer screening questionnaire
 2. Adenom tiroidian
 3. Mucus de la prostatită
 4. Tratamentul simptomelor adenomului
 5. Simptomele prostatitei cronice pot fi vindecate
 6. Tratament Nodulii tiroidieni reprezinta o boala prevalenta in Romania datorita cantitatii scazute de iod din sol si apa, dar si a incarcarii radioactive a zonei geografice.

Tumori maligne: rezultatul citologic de tumoare neoplazie foliculară; rezultatul citologic cu concluzia certă de cancer carcinom papilar, folicular, medular, anaplastic, cu celule plate. La etapa adenom folicular rezecția de un lob, doi lobi sau tiroidectomia subtotală nu se mai practică din motivul că în adenom folicular de recidivă tumorală în țesutul restant al glandei, abordul chirurgical repetat va fi mult mai anevoios și cu riscul înalt de complicații postoperatorii.

Din acest motiv adenom folicular etapa actuală în majoritatea cazurilor se practică hemitiroidectomia sau tiroidectomia, care exclud necesitatea reintervențiilor în locul operației primare. Luând în considerație că în prezent doar în cazuri rare se operează nodulii benigni, volumul radical este cel mai indicat datorită diagnosticului de tumoare.

adenom folicular cum să tratezi prostatita în 2 zile

Volumul intervenției se apreciază în dependență de diagnosticul stabilit: În cazul nodulilor benigni unici care au indicații absolute pentru operație se recomandă hemitiroidectomia cu înlăturarea lobului afectat, adenom folicular în caz de prezență a mai multor noduli în ambii lobi volumul recomandat este tiroidectomia, deoarece există riscul că unul din noduli să fie tumoral și este cert că țesutul tiroidei are predispoziție pentru adenom folicular nodulară; În caz de rezultat incert de tumoare foliculară — este afectat doar un lob de glandă, se recomandă hemitiroidectomia, după care lobul adenom folicular tumoră înlăturată se trimit la examenul histologic.

După primirea rezultatelor aproximativ zile se decide tactica ulterioară: în caz de adenom benign folicular pacientul nu necesită careva tratament ulterior, însa în caz de rezultat de tumoră malignă poate fi nevoie de intervenție repetată pentru înlăturarea completă a glandei.

În caz de diagnostic cert stabilit prin puncție de tumoare malignă — volumul operator este unul — tiroidectomia, de stabilit rămâne doar dacă este indicată sau nu limfodisecția.

 • Nodulii tiroidieni - BeHealthy
 • ADENOM FOLICULAR
 • Nodulii tiroidieni
 • Răspunsuri la întrebări () – sanatateeuropeana.ro
 • Nodulii glandei tiroide – când trebuie operați? - Medpark
 • Noduli tiroidieni chisturi tiroidiene
 • Cele mai eficiente medicamente pentru recenzii prostatita
 • Nodulii tiroidieni | sanatateeuropeana.ro

În prezent rămâne controversată tactica operatorie și postoperatorie în cazul hemitiroidectomiei pentru noduli mai mici de 1 cm în diametru, care postoperator histologic determină una din formele diferențiate de cancer folicular sau papilar.

Unica inconveniență este dificultatea supravegherii acestor pacienți după adenom folicular hemitiroidectomiei. Unica metodă disponibilă rămâne doar ultrasonografia glandei tiroide.

Meniu cont utilizator

Acest material este doar informativ și nu recomandă pacienților autoevaluarea și autoaprecierea tacticii de tratament. În caz de prezență a nodulilor adenom folicular tiroide pacienții au nevoie de consultația medicului endocrinolog sau chirurg specializat în patologia glandei tiroide pentru stabilirea diagnosticului și aprecierea tacticii de tratament.

Puteți să vă programați pentru o consultație la medicul endocrinolog sau chirurg la tel.

Autor: Dr. Condrațchi Eugeniuchirurg general Distribuie.