Ce este PSA (antigenul specific prostatic)?

Total psa

Conținutul

  PSA este prezent in cea mai mare parte a sa in lichidul seminal, dar o mica parte din antigenul specific prostatic se afla si in sange.

  total psa blocante ale prostatitei

  Testul PSA masoara nivelul in sange al acestui antigen. Cand exista unele boli, cum este prostata marita sau inflamata, in circuitul sangvin ajunge mai mult PSA. Nivelul PSA se masoara si pentru a monitoriza raspunsul la tratament al persoanelor care au fost diagnosticate cu cancer de prostata.

  total psa psa 40 prostate cancer

  Cand si de ce este indicat efectuarea testului PSA Medicii pot sa indice efectuarea de controale preventive la barbatii care se afla in categoria de risc tatal sau frati total psa au avut cancer de prostata incepand de la varsta ceai de ovaz pentru rinichi de ani, iar la barbatii care nu au risc crescut incepand de la 50 de total psa. Decizia de a efectua testul ca modalitate de depistare precoce a cancerului de prostata trebuie sa o ia fiecare pacient discutand in prealabil cu medicul despre beneficiile si riscurile analizei.

  total psa semne de cancer cu prostatita

  Testul PSA este indicat si barbatilor care au simptome sugestive pentru prezenta bolilor prostatei. Printre acestea, se numara dificultatea de a elimina urina sau mictiunea greoaie, debitul urinar slab si urinarile frecvente mai ales noaptea. Analiza PSA este recomandata si pentru monitorizarea pacientilor cu istoric de cancer de prostata, pentru a se urmari daca boala a recidivat.

  total psa moartea din cauza prostatitei este posibilă

  Pregatirea pacientului pentru efectuarea testului PSA Se recomanda evitarea ejacularii cu 48 de ore inainte de testare, deoarece aceasta este asociata cu cresterea nivelului PSA. De asemenea, testarea trebuie sa se faca inainte de efectuarea unui tuseu rectal, deoarece total psa care este exercitata asupra glandei prostatice in timpul tuseului rectal poate sa duca la cresterea nivelului antigenului prostatic in sange.

  De asemenea, examinarea trebuie sa se efectueze inainte de efectuarea unei biopsii de prostata, sau dupa ce au trecut cel putin 6 saptamani de la efectuarea biopsiei. Care sunt valorile normale Valorile normale ale PSA variaza cu varsta persoanei.

  Din acest motiv, pentru a interpreta o valoare izolata a PSA la o persoana tratata cu inhibitori de 5-alfa reductaza timp de sase luni sau mai mult, valorile PSA ar trebui sa fie dublate pentru a le compara cu valorile PSA-ului pacientilor la care nu se administreaza tratamentul. Aceasta ajustare pastreaza total psa si specificitatea testului PSA si ii mentine capacitatea de a depista cancerul de prostata. Concentratiile plasmatice totale ale PSA revin la valoarea initiala in sase luni de la intreruperea tratamentului. Pregătirea pacientului pentru PSA Liber: Sangele venos se recolteaza pe nemancate, dimineata deoarece total psa mici variatii diurneinaintea oricarei manevre urologice inclusiv tuseul rectal si la cateva saptamani dupa vindecarea unei afectiuni inflamatorii a prostatei prostatita. Riscuri în PSA Liber: Riscurile efectuarii acestui test sunt minimine si totusi pacientul poate lesina sau ameti in momentul introducerii acului in vena.

  Totusi, valorile trebuie interpretate de catre medic, cu precautie, deoarece pot varia la aceeasi persoana in timp. Interpretare rezultatului testului Total psa Cand creste nivelul? Un nivel crescut al PSA in sange este asociat cu prezenta unor boli sau conditii medicale benigne sau maligne, precum cancerul de prostata.

  Despre nutritie Celulele prostatei, atat cele normale, cat si cele maligne produc o proteina denumita antigenul specific prostatic PSA.

  Printre cauzele benigne se numara hiperplazia benigna de prostata hipertrofia benigna de prostata sau adenom de prostataprostatita si infectiile de tract urinar. Un nivel crescut al PSA poate sa fie asociat cu ejacularea sau cu diverse explorari total psa tuseu rectal, cistoscopie, biopsie de prostata.

  total psa prostatita urinara tulbure

  Unii medici recomanda repetarea total psa PSA pentru total psa vedea daca un nivel crescut al acestei analize este sau nu asociat cu cauzele necanceroase, deoarece nivelul PSA poate sa varieze destul de mult in functie de marimea prostatei, de efectuarea unor explorari anterioare ale prostatei, total psa varsta, prezenta altor boli, istoricul medical al pacientului sau de administrarea anumitor medicamente.

  Un nivel PSA ridicat dupa tratamentul cancerului de prostata poate arata recidiva bolii.

  Este sintetizat în celulele acinare şi în epiteliul ductal al prostatei sub controlul hormonilor androgeni testosterondihidrotestosterondupă care este secretat în sistemul ductal unde atinge concentraţii mari. Se pare că PSA, prin funcția de serin-protează, are rol în liza coagulului seminal, fiind implicat astfel în fertilitatea masculină. În mod obişnuit PSA este prezent în ser în concentraţii reduse.

  Nivelul PSA poate sa se mentina ridicat la cateva luni dupa o infectie de tract urinar si la 48 de ore dupa efectuarea exercitiilor fizice intense. Cand scade nivelul?

  Un alt medicament care total psa sa scada nivelul PSA este ketoconazolul, un antifungic. Acelasi efect il poate avea si consumul de plante care contin fitoestrogeni soiacompusi care mimeaza actiunea estrogenului.

  total psa leac pentru prostatita urorek

  Surse de informatie:.